Sory,Nak Tanya Manjakani Awak Berasal Dari Mana??

Pernah dengar atau korang familiar tak dgn soalan semacam itu?

Saya & agent-agent selalu dpt soalan cmni tau..nak tau apa JAWAPAN saya?

Saya takda jawapan utk soalan cik sebab kami hanya pastikan sumber yg kami dpt adalah dari biji kani yg terbaik tak kiralah origin mana pon ia :D 

Kalau korang la dpt jawapan cmtu agak2 puas hati tak? hehehe

BAIK...biarlah saya terangkan serba sedikit tentang manjakani namun suka sy ingatkan ia hanyalah pendapat peribadi saya berdasarkan pengamatan & pembelajaran sy tentang manjakani :)


Manjakani atau nama saintifiknya Quercus Infectoria
berasal dari keluarga Fagaceae 

Manjakani berasal dari negara Turki,Iran,Iraq,Kurdistan,Cyprus,Greece,Lebanon & Syria
(sumber: Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits )


Jadi..tak timbul isu manjakani dari **** terbaik,manjakani dari ***** xbagus bla bla bla itu semua nonsense! 

Manjakani di tentukan kualitinya dari bentuk fizikal itu sendiri.haaa cemane plak tu kan?? 

Rujuk gambar bawah:



ini manjakani yg telah tua & warna fizikalnya adalah kuning keemasan & agak ringan
khasiat masih sama cuma sedikit kurang berbanding yg di bawah 



ini adalah seleksi pilihan kami.fizikal sederhana besar warna kehijauan & berat.yg terlalu kecil & matang kami xambil utk jaga kualiti produk kami 
pada keadaan ini manjakani mengandungi 36-60% tannin selain itu ia mengandungi asid galic,syringic acid,Beta sitosterol,amentoflavone (sejenis alkaloid tumbuhan)
Aroonrerk N. Kamkaen N (2009) 

sedikit penambahan (updated 19//1/2017)

Bismillah..Rezeki dpt snap gmbr ni utk korang & rezeki jugak semua peringkat umur manjakani ade dlm ni 😝 ok pilihan yg terbaik & yg biasa kita pilih utk hasilkan #kapsulmanjakani adalah pd fasa ke 4.fasa ke 3 & 5 jugak kita ambil kira.kesimpulannya utk hasilkan Kapsul Manjakani dengan kualiti yg TERBAIK adalah antara fasa 3-5 😊

Semoga bermanfaat ‼️‼️

P/s: posting ini tidak di cedok dr mana2 penulisan atau blog.ianya adalah berdasarkan pemahaman & pengamatan sy sepanjang mengusahakan produk berasaskan Manjakani 😘


dapat tak korang bezakan sekarang? bukan lah "origin" manjakani itu yg menentukan bagus atau tak manjakani tersebut tetapi SIFAT FIZIKAL BIJI KANI itu sendiri yg menentukan kualitinya




Popular Posts